Κατεβάστε την εφαρμογή του Εμπορικού Οδηγού ¨η αγορά μας¨

Όλοι οι επαγγελματίες του Νομού Τρικάλων στην οθόνη του κινητού σας! Κατεβάστε τώρα τη ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή ¨η αγορά μας¨. Περιηγηθείτε με έυκολο τρόπο και αναζητήστε εύκολα και γρήγορα τον επαγγελματία που σας ενδιαφέρει.

Διαθέσιμη σε andoid και σε iOS i agora mas android i agora mas ios

Τουρισμός - Τρίκαλα

trikala tourismos

Αξιοθέατα
Ασκληπιείο Τρικάλων
Δωροθέα Σχολή Τρικάλων
Κουρσούμ Τζαμί
Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων
Φρούριο Τρικάλων & Βαρούσι
Προφήτης Ηλίας – Ζωολογικός Κήπος
Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρικάλων

Τρίκαλα. Σύγχρονη πόλη, με πολλές ομορφιές, καλή ρυμοτομία, ανοιχτές πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους. Είναι χτισμένη στη ΒΔ άκρη του θεσσαλικού κάμπου, κοντά στις υπώρειες των Χασίων και διασχίζεται από το Ληθαίο ποταμό. Οι όχθες, κατάφυτες με πλατάνια και άλλα υδροχαρή, προσφέρονται για περιπάτους και ξεκούραση. Τις συνδέουν γέφυρες που διευκολύνουν την κίνηση των κατοίκων και προσθέτουν στη γραφικότητα της πόλης. Η κεντρική γέφυρα στολίζεται με σιντριβάνι, στην κοίτη του ποταμού. Ο Ληθαίος αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς και ενέπνευσε τους νεότερους λογοτέχνες. Η πόλη έχει αρκετά αξιοθέατα και σώζει καλοχτισμένα αρχοντικά, όπως το κτίριο της παλαιάς εφορίας, στην οδό Γαριβάλδη. Στεγάζει το λαογραφικό μουσείο και την πινακοθήκη. Θα ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες γωνιές στην παλαιά συνοικία Βαρούσι, η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Οι ναοί και οι αρχαιότητες προσελκύουν επίσης τους επισκέπτες. Από το λόφο της αρχαίας ακρόπολης, με τα λείψανα του βυζαντινού φρουρίου και το ρολόι, θα δείτε την πόλη από ψηλά. Η αρχαία πόλη, Τρίκκη, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η σημερινή, θεωρείται γενέτειρα του Ασκληπιού και της νύμφης Τρίκκης. Αρχαιότατο ιερό του θεού της ιατρικής αναφέρεται από το Στράβωνα (ιστορικός και γεωγράφος, 65 π.Χ. - 23 μ.Χ.). Με το όνομα Τρίκαλα αναφέρεται πρώτη φορά η πόλη από την Αννα Κομνηνή, στην «Αλεξιάδα», τον 11ο αι. Είναι εμπορικό και πνευματικό κέντρο και έχει παράδοση στο τραγούδι. Από εδώ κατάγονται ο Βασίλειος Νταλαμπίρας, η σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και έχει ρίζες ο Δημήτρης Σγούρος. Επίσης τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Σαμολαδάς, Μπάμπης Μπακάλης, Χρίστος Κολοκοτρώνης, Δημήτρης Μητροπάνος. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικάλων συλλέγει το υλικό και ετοιμάζει δημοτική δισκοθήκη στο πνευματικό κέντρο.

Αξιοθέατα

Ασκληπιείο Τρικάλων. Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, το αρχαιότερο και σημαντικότερο της Ελλάδας κατά τον Στράβωνα. Έχει ανασκαφεί μέρος του, ενώ το υπόλοιπο πιθανολογείται ότι βρίσκεται κάτω από την συνοικία Βαρούσι. Κοντά στο Ασκληπιείο έχουν επίσης ανασκαφεί ρωμαϊκά λουτρά και ψηφιδωτά, καθώς και δημόσιο κτίριο των ελληνιστικών χρόνων με ψηφιδωτό όπου απεικονίζεται ο βασιλιάς των Ηδωνών της Θράκης Λυκούργος.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου περιλαμβάνει: Τμήμα ενός υστεροελληνιστικού κτιρίου με χρήση και στα ρωμαϊκά χρόνια όπου χρονολογούνται και τα ψηφιδωτά δάπεδα που αποκαλύφθηκαν. Τμήμα υστεροελληνιστικής στοάς. Τμήμα ρωμαϊκού λουτρώνα. Μεταβυζαντινός ναός. Τα αποκαλυφθέντα λείψανα ήλθαν στο φως με σωστικές ανασκαφές που διεξήχθησαν σταδιακά στο διάστημα από το 1902 έως το 1992, σε όμορα ιδιωτικά οικόπεδα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος και επισκέψιμος κατόπιν συνεννοήσεως με το φύλακα Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ» Ο Ασκληπιός υπήρξε αναμφίβολα ο πρώτος Ιατρός του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Γεννήθηκε στις όχθες του Ληθαίου ποταμού, που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων (Τρίκκη το αρχαίο όνομα της πόλης).

Επικρατέστερη χρονολογία γέννησής του είναι το έτος 1247 π.χ. Για τη γέννηση του Ασκληπιού ο Στράβων γράφει:"Άλλος είναι ο ποταμός Ληθαίος, γύρω από την Τρίκκη, όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ασκληπιός".  Πατέρας του κατά επικρατέστερη άποψη ήταν ο Ισχύς και μητέρα του η Κορωνίδα.

Δωροθέα Σχολή Τρικάλων. Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο στεγασμένο με ξύλινη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια "γαλλικού" τύπου. Έχει κάτοψη σχήματος "Π" και είναι διώροφο. Οι χώροι του είναι οι αναγκαίοι για την λειτουργία του ως σχολικό κτήριο: πέντε αίθουσες στο ισόγειο και αποθήκες και βοηθητικοί χώροι στο ημιυπόγειο. Χαρακτηριστικά στοιχεία στις όψεις του είναι τα μεγάλα ξύλινα παράθυρα που φέρουν σιδεριές και λίθινες κορνίζες, το διπλό κλιμακοστάσιο και η έντονα διακοσμημένη κύρια είσοδος. Κτίστηκε το 1875 με δωρεά 1500 χρυσών λιρών του ευεργέτη Δωρόθεου Σχολάριου. Το 1991 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Κουρσούμ Τζαμί. Επί της οδού Καρδίτσας. Το τέμενος του Οσμάν Σάχ ή Κουρσούμ τζαμί (Μολυβένιο τζαμί)βρίσκεται στην άκρη της πόλης των Τρικάλων, στον οδό Καρδίτσας νότια των φυλακών και του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το τέμενος είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά οθωμανικά τζαμιά που υπήρχαν κάποτε στην πόλη των Τρικάλων. Ιδρυτής του ήταν ο Osman Sah ή Qara Osman Pasa, γιός του Mustafa Pasa (+932Η=1525/26) που παντρεύτηκε την κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄(1512-20). Ο Οσμάν Σάχ όταν, μαζί με τη γυναίκα του, βρέθηκε διοικητής στο sancak των Τρικάλων, έχτισε το τέμενος αυτό και το προίκισε με εκατοντάδες αγαθοεργά ιδρύματα.

Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων. Πέτρινο κτίσμα της τουρκοκρατίας στο οποίο στεγαζόταν το τούρκικο διοικητήριο. Από το 1915 στεγάζονται τα Δικαστήρια της πόλεως.

Φρούριο Τρικάλων και Βαρούσι. Βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης. Στην ανατολική πλευρά του φρουρίου βρίσκεται πύργος με Ρολόϊ. Το φρούριο είναι επίμηκες, με άξονα από τα ΝΔ προς τα Β. και ενισχύεται κατά διαστήματα με τετράπλευρους πύργους. Εσωτερικά, διαιρείται κλιμακωτά με εγκάρσια τείχη, σε τρία τμήματα: α) στο κάτω φρούριο που βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα της νότιας κλιτύος του λόφου, β) στο μεσαίο φρούριο που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση και γ) στο μικρό εσωτερικό φρούριο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, ενισχύεται από τέσσερις ογκώδεις και ψηλούς πύργους.

Προφήτης Ηλίας – Ζωολογικός Κήπος. Στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκεται ο πευκόφυτος λόφος του Προφήτη Ηλία, με το σταυροειδές εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του έτους 1896.Τιμάται στις 20 Ιουλίου. Κάτω ακριβώς από το λόφο ανασκάφηκε τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής (του δεύτερου μισού του 5ου αι.). Ο χώρος του Ζωολογικού Κήπου εκτείνεται μέσα στο καταπράσινο φυσικό τοπίο. Φιλοξενεί αρκετά είδη ζώων. Τα είδη των ζώων που φιλοξενούνται είναι: 1 ζεύγος τίγρεων, στρουθοκάμηλος Αφρικής, Έμου Αυστραλίας (είδος στρουθοκαμήλου), άλογα Πόνι, πλατυκέρατα ελάφια, όρνεο (γύπας), 3 είδη φασιανών, πέρδικες, οικόσιτες πάπιες και χήνες, 3 είδη παπαγαλάκια, τσιντσιλά, ινγκουάνα, φίδι, ωδικά πτηνά. Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί καθημερινά από 11.00 – 19.00. Τηλ.: 24310 76 617.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρικάλων. Πραγματικό κόσμημα και αρχιτεκτονικό μνημείο αποτελεί για την πόλη των Τρικάλων το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ασκληπιού. Έναντι του Σιδηροδρομικού Σταθμού εκτίθεται αναπαλαιωμένο το Τρενάκι, «Καρβουνιάρης», που αποτελεί το παρελθόν των σύγχρονων σιδηροδρόμων. Τηλ.: 24310 27 214.

Μουσεία Τρικάλων

Μουσείο Τσιτσάνη: Σκοπός του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» είναι η ψηφιακή καταγραφή, τεκμηρίωση και προβολή σημαντικών στοιχείων και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, με βασικό στόχο την παρουσίαση και ανάδειξή του στο κοινό. Κι αυτό γιατί το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη δεσπόζει στη ζωή του Ελληνικού λαού για περισσότερο από 60 χρόνια, αντλώντας τη δύναμή του από τη ζωή του λαού, από τούς καθημερινούς του αγώνες για δικαιοσύνη, από τις πίκρες του και τούς πόνους του, από την αγάπη, από ότι όμορφο και αληθινό έχει αυτός οτόπος.

Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης: Συγκεντρώθηκε το 1902 από τον Παναγιώτη Καστριώτηκαι στις δυο αίθουσές της εκτίθενται ευρήματα από το Νομό Τρικάλων από τηνεολιθική εποχήμέχρι και τα υστεροβυζαντινά χρόνια.

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο: Ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί στην οδό Γαριβάλδη 6. (κλειστό προσωρινά) Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων από τα τέλη του18ου αιώναέως τα μέσα του 20ού. Στη συλλογή, επίσης, περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της ίδιας περιόδου, ενώ το μουσείο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων.

Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο: Ιδρύθηκε το 1998 με βάση το συλλεκτικό υλικό του Βασίλη Πελίγκου, το αρχείο του Σπύρου Μπονώτη και δωρεές αθλητών και ανωνύμων. Στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο και η παρουσίαση των εκθεμάτων διαρθρώνεται σε τρεις αίθουσες, όπου παρουσιάζεται η αθλητική ιστορία των Τρικάλων από το 1896 μέχρι σήμερα. Λειτουργεί επίσης Αίθουσα Τροπαίωντου τοπικού αθλητισμού καθώς και αναγνωστήριο με βιβλιοθήκη και πολυμέσα.

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δημιουργών, που λειτουργεί και ως Μουσείο Μουσικής Ιστορίας, με οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό σχετικό με τους μουσικούς που κατάγονται από τα Τρίκαλα και τη μουσική κληρονομιά της πόλης. Το Κέντρο μεταφέρθηκε στον μύλο Ματσόπουλου και πλέον θα στεγαστεί στο υπό κατασκευή Μουσείο Τσιτσάνη, στον χώρο των παλιών φυλακών.

Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού εταιρείας "Κλιάφα": Στεγάζεται στα παλαιά Ψυγεία - Παγοποιεία Κλιάφα και λειτουργεί ως μουσείο της εταιρείας, αλλά και ως μουσείο της πόλης των Τρικάλων. Πέρα από τις ενότητες τις σχετικές με την ιστορία της πόλης και της εταιρείας, στεγάζει επίσης παραδοσιακό τυπογραφείο, παλιό φαρμακείο, καθώς και παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους, πολυμέσα και χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την αφήγηση παραμυθιών.

Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη: Ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στα πρώην ψυγεία της ΑΓΡΕΞ στην Αγία Μονή. Στο μουσείο εκτίθενται 1.236 πίνακες και 114 γλυπτά και σχέδια.

Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως: Στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της πόλης και αποτελείται από τις αίθουσες: Εκκλησιαστικό Μουσείο, με εκκλησιαστικά είδη, εικόνες καιάμφια, Λαϊκό Μουσείομε λαογραφικά και είδη καθημερινής χρήσης παρελθόντων ετών, και Βιβλιοθήκη που λειτουργεί και ως αναγνωστήριο ανοιχτό στο κοινό και περιλαμβάνει 19.000 τίτλους.

Βρείτε μας

Follow on:

    

Επικοινωνία

Για οτιδήποτε χρειαστείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:
  info (@) 24310.gr
  ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ / Τ.Κ. 42 100 / ΤΡΙΚΑΛΑ