Κατεβάστε την εφαρμογή του Εμπορικού Οδηγού ¨η αγορά μας¨

Όλοι οι επαγγελματίες του Νομού Τρικάλων στην οθόνη του κινητού σας! Κατεβάστε τώρα τη ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή ¨η αγορά μας¨. Περιηγηθείτε με έυκολο τρόπο και αναζητήστε εύκολα και γρήγορα τον επαγγελματία που σας ενδιαφέρει.

Διαθέσιμη σε andoid και σε iOS i agora mas android i agora mas ios

Τουρισμός - Καλαμπάκα

kalampaka tourismos

Αξιοθέατα
Μετέωρα
Σπήλαιο Θεόπετρας
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μανιταριών
Χριστιανικά μνημεία

Καλαμπάκα. Η Καλαμπάκα είναι κωμόπολη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός. Κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Αιγίνιο. Ο μόνιμος της πληθυσμός σήμερα ανέρχεται σε 8.330 (Απογραφή 2011) κατοίκους. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.000.000 τουρίστες επισκέπτονται την Καλαμπάκα.

Ιστορικά στοιχεία: Η πόλη της Καλαµπάκας είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταµού, στο σηµείο που αυτός εισέρχεται στη Θεσσαλική πεδιάδα. Αποτελεί ορµητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυµούν να γνωρίσουν τα µνηµεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάµου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως των Μετεώρων.

Η Καλαµπάκα είναι πρωτεύουσα του οµώνυµου Δήµου που καταλαµβάνει το ΒΔ τµήµα του νοµού των Τρικάλων. Σ’ αυτή βρίσκονται ωραία ξενοδοχεία, σύγχρονα Campings, εστιατόρια, τουριστικά καταστήµατα.

Το αρχαίο όνοµα της πόλης ήταν Αιγίνιον. Στις αρχές του 10ου αιώνα (901-907) η σηµερινή Καλαµπάκα αναφέρεται ως Σταγοί, όνοµα που διατηρείται και σήµερα ως Μητροπολιτικός τίτλος.

Αξιοθέατα

Μετέωρα: Τα Μετέωρα θεωρούνται ένα από τα σηµαντικότερα µνηµεία του κόσµου. Προστατέυονται από την UNESCO και είναι το δεύτερο πιο αξιόλογο µοναστηριακό κέντρο (µετά το Άγιο Όρος) στην Ελλάδα. Από τα 24 µοναστήρια που οργανώθηκαν και λειτούργησαν στους απόκρηµνους βράχους των Μετεώρων, σώζονται στο ακέραιο και συνεχίζουν τη λειτουργία τους έξι µοναστήρια: Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Βαρλαάµ, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου, Ι.Μ. Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Η παλιά πόλη της Καλαµπάκας, Σωποτού, που έχει αναπλαστεί πρόσφατα και αξίζει να περιπλανηθεί κάποιος στα στενά της. Ο παλιός οικισµό στο Καστράκι (Κούκος Μαχαλάς) µε πετρόχτιστα σπίτια και προσφέρεται για όµορφους περιπάτους.

Η µοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής και το Χαλκουργείο Στεφανίδη, ένα παραδοσιακό χαλκουργείο µε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη.

Σπήλαιο Θεόπετρας: Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόµετρο περίπου 100 µέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας και 280 µέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταµός Ληθαίος, παραπόταµος του Πηνειού.

Ο σχηµατισµός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000 - 65.000.000 χρόνια από σήµερα). Η δηµιουργία του σπηλαίου είναι κατά συνέπεια µεταγενέστερη της παραπάνω ηλικίας. Το σπήλαιο άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (η οποία αρχίζει περίπου πριν 130.000 χρόνια). Ο σχηµατισµός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000 - 65.000.000 χρόνια από σήµερα). Η δηµιουργία του σπηλαίου είναι κατά συνέπεια µεταγενέστερη της παραπάνω ηλικίας. Η επιστηµονική σπουδαιότητα του σπηλαίου κρίνεται ως πολύ σηµαντική για την προϊστορία όλου του Ελλαδικού χώρου καθώς, όπως σηµειώνουν οι αρχαιολόγοι, είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα µε τόσο µεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε µία περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξή του, δηλ. της µετάβασης από τον Νεάτερνταλ στο Χόµο Σάπιενς. Η σηµαντικότητα της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά µπορούµε στον ελλαδικό χώρο να δούµε τη µετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής. Το σπήλαιο κατοικήθηκε µέχρι και τη Νεολιθική Εποχή και οι επιστήµονες συµπεραίνουν ότι κατά τη διάρκεια «όλων αυτών των χιλιετιών είναι πολύ πιθανό ότι άλλαξε και ο ανθρώπινος τύπος που ζούσε στην περιοχή, αφού από άλλες θέσεις της Ευρώπης είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος Homo Sapiens Neanderthalensis χάνεται µετά τα 40.000 χρόνια περίπου και εµφανίζεται ο σηµερινός σύγχρονος άνθρωπος Homo Sapiens Sapiens».

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μανιταριών: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών είναι ένα μουσείο φυσικής ιστορίας που λειτουργεί στα Μετέωρα και ειδικότερα στην πόλη της Καλαμπάκας. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου.

Ζώα Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών. Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον.

Μανιτάρια Το τμήμα των Μανιταριών υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη, τα οποία είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή.

Βικτωριανά εκθέματα Το μουσείο επίσης είναι γνωστό για τα βικτωριανά εκθέματά του και την αυθεντικότητά τους. Αυτά τα εκθέματα διασώζονται από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, δηλαδή πριν από 180 χρόνια περίπου.

Εκείνο, όμως, που κάνει εξαιρετικό το μουσείο δεν είναι μόνο η ποιότητα των εκθεμάτων του. Είναι κυρίως ο τρόπος παρουσίασης που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά. Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ) σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας.

Χριστιανικά μνημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους επισκέπτες

  • Μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου. Μυρόφυλλο Τρικάλων, Αϊ-Τρύφωνας.
  • Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Βυτουμά. Νότια των Μετεώρων και σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό (1559).
  • Μονή Τιμίου Σταυρού. Κρανιά.
  • Καθολικό Μονής Σιαμάδων. Καστανιά.
  • Καθολικό Μονής Σταγιάδων. Στο δρόμο προς Καστανιά.
  • Άγιος Γεώργιος Βασιλικής.
  • Κοίμηση Θεοτόκου Καλαμπάκας.

Βρείτε μας

Follow on:

    

Επικοινωνία

Για οτιδήποτε χρειαστείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:
  info (@) 24310.gr
  ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ / Τ.Κ. 42 100 / ΤΡΙΚΑΛΑ