Κατεβάστε την εφαρμογή του Εμπορικού Οδηγού ¨η αγορά μας¨

Όλοι οι επαγγελματίες του Νομού Τρικάλων στην οθόνη του κινητού σας! Κατεβάστε τώρα τη ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή ¨η αγορά μας¨. Περιηγηθείτε με έυκολο τρόπο και αναζητήστε εύκολα και γρήγορα τον επαγγελματία που σας ενδιαφέρει.

Διαθέσιμη σε andoid και σε iOS i agora mas android i agora mas ios

Τουρισμός - Πύλη

tourismos pyli

Αξιοθέατα
Λιθινο Τοξωτό Γεφύρι
Βυζαντινός Ναός Πόρτα - Παναγιάς
Δρακολίµνη Βερλίγκα
Περτουλιώτικα Λιβάδια
Καταφύγιο «Χατζηπέτρος»

Πύλη. Ο Δήµος Πύλης είναι δήµος της περιφέρειας Θεσσαλίας µε έδρα την Πύλη.

Ιστορικά Στοιχεία: Δεκαοκτώ χιλιόµετρα από τα Τρίκαλα προς Άρτα, βρίσκεται η πανέµορφη κωµόπολη της Πύλης Βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς βρίσκεται στο κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και µεταβυζαντινών µνηµείων, αλλά και γιατί αποτελεί πέρασµα για τα γραφικά χωριά του Ασπροποτάµου και την Άρτα. µετά από 14 χλµ κάνει την εµφάνισή του ο πρώτος οικισµός η Ελάτη. Η Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα - το παλιό όνοµα του χωριού µέχρι το 1955 - είναι χτισµένη σε 900µ. υψόµετρο και παρόλο που είναι περιτριγυρισµένη από τις κορυφές του Ψήλου, της Αρκουδότρυπας και του Κόκκινου Βράχου είναι προσβάσιµη όλες τις εποχές του έτους. Συνδυάζοντας τις σπάνιες οµορφιές της, τη φιλόξενη ατµόσφαιρα του χωριού µε το άφθονο χιόνι το χειµώνα και το δροσερό και υγιεινό κλίµα το καλοκαίρι η Ελάτη αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγµένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής. Σε υψόµετρο 1.150µ. και απόσταση 15 χιλιοµέτρων από την Ελάτη συναντούµε το Περτούλι. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όµορφα και καλοδιατηρηµένα στην Ελλάδα. Ανηφορίζοντας σε υψόµετρο 1.140µ επόµενος σταθµός από το Περτούλι. αποτελεί το πυκνοκατοικηµένο Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, όπου µε τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυµίζει θέρετρο των Άλπεων. Η Περιοχή Ασπροποτάµου κατέχει µια ξεχωριστή θέση στο Νοµό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα οµορφιά της µε τις µακραίωνες παραδόσεις της. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000), κοινοτική οδηγία 92/43.

Αξιοθέατα

 • Το λίθινο τοξωτό γεφύρι επί του Πορταϊκού κτισµένο το 1.514 µ.Χ. από τον Άγιο Βησσαρίωνα, 1χλµ. περίπου δυτικά της Πύλης.
 • Βυζαντινός Ναός Πόρτα - Παναγιάς: Ο ονοµαστός οµώνυµος βυζαντινός ναός της Πόρτα - Παναγιάς που χρονολογείται από το 1283 µ.Χ, κτισµένη επάνω στον Ναό της Αθηνάς. Στο ναό υπάρχουν σπουδαίες ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας που χρονολογούνται από το 1285. Κίονες και τµήµατα του αρχαίου ναού είναι παντού ορατά στη λιθοδοµή αλλά και στον προαύλιο χώρο.
 • δρακολίµνη Βερλίγκα στο χωριό Χαλίκι, ιδιαίτερα την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια.
 • Το σπήλαιο στην Αρκουδότρυπα καθώς και την τοποθεσία µε τους σταλακτίτες στα όρια της Πιαλείας.
 • Τα µοναδικά σε οµορφιά πλήθος δασικά µονοπάτια στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.
 • Τις υπέροχες πηγές Κανάλια, Καλογεροµάντρι, Γούβες, Ίταµος, Αρβανίτες της περιοχής της Ελάτης
 • Το καταφύγιο «Χατζηπέτρος» κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα.
 • Την υπέροχη σε οµορφιά παρθένα φύση στις πηγές Γκούρα του Θεοχάρη και του Καρακίτσιου.
 • Τα δάση του έλατου και τους ορεινούς χείµαρρους Καµιαΐτη και Κακόρεµα µε το κτιστό µονοπάτι στο σηµείο που σχηµατίζει ένα µικρό φαράγγι.
 • Τους ναούς του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής στο Νεραϊδοχώρι.
 • Το καταφύγιο άγριων ζώων στο Στεφάνι και την Κακαρδίτσα, το υψηλότερο όρος της νότιας Πίνδου.
 • Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενηµέρωσης στην περιοχή Τρία Ποτάµια του Ασπροποτάµου, όπου η περιβαλλοντική εταιρεία ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ µελέτησε και κατασκεύασε τα εκθέµατα του Κέντρου.
 • Την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1.725) στο Χαλίκι και το µοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (1.799) στην Ανθούσα.
 • Tην Ιερά Μονή Τιµίου Σταυρού Δολιανών ένα µοναδικό χριστιανικό µνηµείο µε 13 τρούλους, που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και διασώθηκε µετά την πυρπόλησή του το 1943. Αξιοσηµείωτο είναι ότι έµεινε στην ιστορία της αρχιτεκτονικής για την πολυπλοκότητα της κατασκευής του και την άψογη ηχητική που διαθέτει.
 • Το τρίτοξο γεφύρι του Μίχου στην Ανθούσα, το σηµαντικότερο γεφύρι της περιοχής καθώς και το γεφύρι του Φίλου στο Χαλίκι.
 • Το µαντάνι του Δαίµονα στη Τζούρτζια, τον µεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής.

Βρείτε μας

Follow on:

    

Επικοινωνία

Για οτιδήποτε χρειαστείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:
  info (@) 24310.gr
  ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ / Τ.Κ. 42 100 / ΤΡΙΚΑΛΑ